IPC STANDARTLARI EĞİTİMİ

ELEKTRONİK ÜRETİM STANDARTLARI

Mekanik Montaj

MEKANİK MONTAJ

Baskı devre kart takımı ve kablaj takımı gibi alt montaj takımlarının bir üst aşaması olan  son montaj takımına aktarılması durumunda mekanik montaj süreci başlar ayrıca giriş kalite kontrol ve üretim kalite kontol uygulamalarında da mekanik montajda kullanılan ölçüm cihazlarına ihtiyaç duyulur. Bu eğitimin amacı, mekanik montaj sırasında kullanılması gerekli alet, cihaz, sarf malzeme kullanımını ve mekanik montaj yöntemlerini katılımcılara aktarabilmek ve eğitim sonunda katılımcılara kabul edilir seviyede mekanik montaj ve ölçüm yapabilme yeterliliği kazandırabilmektir. 

Eğitim kapsamında, çelik ölçme cetvellerini İngiliz ve metrik sistemlerinde okumak, mikrometreyi okumak, verniyeli kumpası okumak, vida çeşitleri, pul ve rondela çeşitleri, kullanım yerleri, donanım birleştirme, kırılgan malzemeli donanım birleştirme, yapıştırıcı ve dolgu maddelerinin uygulanması, temizlenmesi, konnektör yerleştirme, sökme ve takma aparatlarının kullanılması gibi konular yer almaktadır.

Eğitim programı 4 saat sürmektedir. Eğitim sonunda çoktan seçmeli sınav yapılmaktadır. 70 geçer notu elde eden her katılımcı 2 yıl süreli sertifika almaya hak kazanır. Eğitimde yeralan konu başlıkları aşağıda belirtildiği gibidir:

Çelik ölçme cetvellerini okuma

Mikrometrenin kullanımı ve okunması

Mikrometre uygulamaları

Verniyeli kumpasın kullanımı ve okunması

Verniyeli kumpas uygulamaları

Civata, rondela, somun çeşitleri ve kullanıldığı yerler

Parça birleşimi ve bağlayıcıların takılması

Sıvı kilitleme maddesinin uygulanması

Sıvı temizleme maddesi  uygulayarak kilitleme maddesinin temizlenmesi

Vida kilitleme yapıştırıcısı kullanımı

Baskı devre kartlarının yerine takılması ve çıkartılması

(kart takıcı ve kart çıkarıcının kullanımı)